Så här märker du livsmedel och undviker vanliga misstag
Har du koll på märkningen av dina livsmedel? Alltså på riktigt?
Varje år dyker det upp fall i media, med företag som sysslar med falsk marknadsföring, missad deklarering av allergener och i vissa fall helt missad information. Men är det verkligen avsiktligt?
Min bild, som helt vanlig konsument OCH som en som jobbar med livsmedelsföretagare, är att lagstiftningen egentligen är rätt tydlig (okej okej, sagt från en livsmedelskonsult). Och alla har möjlighet att läsa på och utbilda sig om vad som är okej att skriva i sin livsmedelsmärkning. Men, marknadsföringen är QUEEN!
Vad menar jag med det? Jo, i oceanen av fantastiskt produktiva och kreativa människor i branschen är det en rejäl utmaning att slå sig in med ett nytt livsmedel och att få kunden att se och köpa just din produkt.
Av den anledningen kan det därför bli frestande att ta till vilseledande marknadsföring av livsmedel för att man vill ta i från tårna. Är det riktigt illa kan den till och med vara olaglig, även om det inte var avsikten man hade.
För vem vill inte skriva påståenden om hur megasuperfantastisk produkten är❣️ Eller ge produkten ett namn som slår igenom allt brus?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I det här ta inlägget får du lära dig
Vad livsmedelsmärkning är
När det behövs
Vem som behöver det
Vad som ska finnas på märkningen
Vilka vanliga misstag som görs
Var du hittar information om märkning
Om min utbildning i märkning
Du får dessutom min kostnadsfria checklista som du kan använda dig av 👇
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vad är livsmedelsmärkning?
Livsmedelsmärkning handlar om att ge konsumenten rätt information om det livsmedel de planerar att köpa. Det kan vara vad maten innehåller, hur den ska förvaras och hur länge den håller sig och är säker att äta. Märkningen är en grundpelare för både livsmedelssäkerhet och kundens möjlighet att göra informerade val.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
När behövs livsmedelsmärkning?
Exempel på när märkning behövs:
✔️ Om du säljer färdigförpackade livsmedel.
✔️ Om du säljer via e-handel.
Exempel på när märkning INTE behövs:
❌ Om du säljer direkt över disk utan att förpacka varan i förväg.
❌ Om kunden själv packar sin produkt (t.ex. lösgodis).
Även om du säljer livsmedel där märkning inte krävs på förpackningen så behöver du alltid kunna berätta för kunden vad som finns i din produkt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vad ska finnas med på märkningen?
Lagstiftningen har tydliga regler för vad som måste finnas med på en livsmedelsförpackning. Här är de viktigaste punkterna:
✅ Produktnamn – Vad är det för livsmedel?
✅ Ingrediensförteckning – Listade i fallande ordning efter vikt
✅ Allergener – Måste tydligt framhävas i ingredienslistan
✅ Nettovikt eller volym – Hur mycket innehåller förpackningen?
✅ Bäst före-datum eller sista förbrukningsdag – Viktigt för livsmedelssäkerheten
✅ Förvaringsanvisningar – Behöver det kylas, frysas eller skyddas mot ljus?
✅ Ursprungsmärkning – Gäller vissa produkter, t.ex. kött och honung
✅ Tillverkarens kontaktuppgifter – Hur kommer konsumenten i kontakt med dig?
✅ Näringsdeklaration - Hur mycket protein, fett och kolhydrater är det i produkten?
Det här är de stora delarna i märkningen, men beroende på vilket livsmedel du säljer kan det finnas fler krav. Till exempel finns det specifika regler för tillsatser, näringsdeklarationer och hälsopåståenden.
Vid min märkningsutbildning den 12 juni får du lära dig alla dessa delar.
👉Läs mer om den här👈
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vanliga misstag vid livsmedelsmärkning
Märkning kan kännas som en enkel sak, men många företag gör misstag och här är några av de vanligaste:
🚫 Fantasinamn → Vilket namn man får ge sin produkt är begränsat.
🚫 Allergener anges inte korrekt → Kan vara en stor hälsofara!
🚫 Felaktig ursprungsmärkning → Särskilt viktigt för animaliska produkter.
🚫 Saknad förvaringsanvisning → Kan påverka livsmedelssäkerheten.
🚫 Otydliga bäst före-datum → Kan skapa förvirring för konsumenten.
🚫 Felaktig ingrediensförteckning → Alla ingredienser ska listas i fallande ordning efter vikt.
Var hittar du information om livsmedelsmärkning?
På Livsmedelsverkets webbsida kan du hitta en del information om märkning, men jag tycker att den är lite rörig och använder mig mer av Märkningshandboken. Den förklarar (oftast) tydligt vad som gäller för de olika märkningskraven. Sen kan du även gå en utbildning. Och ja, nu är jag partisk 😉 men min utbildning hjälper dig som tar fram nya produkter kontinuerligt.
Att ha en konsult som tar fram varje märkningsunderlag kan bli väldigt dyrt. Och att inte ha rätt märkning kan bli ännu dyrare.
🔗 Läs mer hos Livsmedelsverket här: Livsmedelsverkets information om märkning
🔗 Märkningshandboken: Den hittar du här
🔗 Utbildning: Du kan också gå en utbildning hos mig där du en heldag lär dig hur du märker dina livsmedel. Läs mer nedan 👇
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gå en heldagsutbildning där du får lära dig allt du behöver veta om livsmedelsmärkning.
✅ Genomgång av lagkrav och regler
✅ Hur du korrekt anger alla delar på din etikett
✅ Praktiska övningar – märk din egen produkt!
✅ Checklista för att säkerställa att din märkning är korrekt
📍 Vem passar utbildningen för?
Alla som märker färdigpackade livsmedel, inklusive onlinehandel.
📌 Länk till anmälan: Anmäl dig här!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Livsmedelsportalen är precis det jag själv hade behövt när jag kämpade med att förstå regler, skapa fungerande rutiner och förbereda mig inför inspektioner, eller ta fram märkningsunderlag. Nu finns allt samlat på ett ställe för dig, med mig vid din sida, under ett helt år.
📌Gör din intresseanmälan nu så att du inte missar när dörrarna öppnas – inträde i portalen kommer inte öppnas förrän till hösten igen! Läs mer om Livsmedelsportalen här
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
📋 Vill du ha en snabb och enkel guide för att kontrollera din märkning? Ladda ner min kostnadsfria checklista om märkning här!
Kategorier: : märkning, märkning av livsmedel