HACCP – ett krångligt ord som gör att de flesta livsmedelsföretagare ryggar tillbaka? Ja, så är det faktiskt för många. Helt förståeligt! Bara ordet i sig är avskräckande... och att faktiskt utföra och arbeta med sin HACCP? 👉🤯
HACCP betyder "Hazard Analysis and Critical Control Points" – på svenska "riskanalys och kritiska styrpunkter".
Många företagare jag träffar har en HACCP framtagen av någon annan, utan egentlig förståelse för vad det är eller hur den hjälper verksamheten. Även det är förståeligt för de flesta som startar en livsmedelsverksamhet gör det inte för att skyffla papper, utan för att producera fantastiska produkter och sprida matglädje.
Men HACCP är inte bara ett papper i en pärm. Det är faktiskt ett riktigt bra verktyg – om man förstår vad det är till för. Det handlar inte om att krångla till jobbet, utan om att skapa trygghet. Trygghet för dig, dina kunder och din verksamhet.
Du vet hur du borstar tänderna för att undvika hål? Samma logik gäller HACCP. När du förstår varför du gör dina kontroller blir det inte bara något du "måste" göra – det blir något du vill göra. För att skydda det du har byggt upp.
________________________________________________________________________
I det här inlägget får du lära dig
Vad innebär HACCP
Vem behöver en HACCP
Varför är HACCP så viktigt
HACCP’s sju principer
Kostnadsfri arbetsmall för HACCP
Ytterligare hjälp att få
Ladda ner arbetsmallen här 👇
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det är ett system som hjälper dig att identifiera risker i din livsmedelshantering och säkerställer att du har koll på dem. Det låter kanske avancerat, men i grunden handlar det om att förebygga problem innan de uppstår – och slippa huvudvärken och skenande puls när inspektören knackar på dörren.
Alla livsmedelsföretagare, med undantag för primärproducenter, behöver ha en HACCP. Som jag nämnde tidigare är det ett sätt att hitta de risker som finns i just din verksamhet. När du vet vilka de är, kan du förebygga dem och därmed garantera säkra livsmedel till dina kunder.
Det skyddar dina kunder – Ingen vill att gästerna ska bli sjuka av maten. Med ett väl fungerande HACCP-system kan du säkerställa att varje steg i din livsmedelshantering är tryggt och säkert. Genom att identifiera och eliminera risker i förväg ser du till att det du serverar alltid håller högsta kvalitet – och du slipper oroa dig för matförgiftningar, allergenmisstag eller andra obehagliga överraskningar.
Det hjälper dig att följa lagen – HACCP är ett lagkrav för alla livsmedelsföretag. Att sakna eller ha ett bristfälligt HACCP-program kan leda till anmärkningar eller i värsta fall att du inte får bedriva din verksamhet.
Det sparar tid och pengar – Att ta itu med problem i efterhand är alltid dyrare. Med ett genomtänkt HACCP-program minskar du risken för kassering av mat, produktåterkallelser och nödstopp i verksamheten.
Det stärker ditt varumärke – En seriös hantering av livsmedel bygger förtroende hos kunderna. En verksamhet som visar att den har koll på livsmedelssäkerhet vinner kunders lojalitet och stärker sitt rykte på marknaden.
För att HACCP ska fungera som det är tänkt bygger systemet på sju principer som används för att identifiera och hantera risker:
1. Utföra en faroanalys (Hazard Analysis)
Här identifierar du vilka faror som kan finnas i din livsmedelshantering, exempelvis bakterier, kemiska ämnen eller främmande föremål.
Exempel: i en restaurang kan en fara vara att rå kyckling korskontaminerar färdiga livsmedel.
2. Identifiera kritiska styrpunkter (Critical Control Points, CCPs)
Bestäm de steg i din process där du måste ha kontroll för att förebygga en risk.
Exempel: vid grillning av kyckling är en kritisk styrpunkt att den uppnår en viss temperatur för att döda skadliga bakterier.
3. Fastställa kritiska gränsvärden
Sätt gränser för när en process är säker eller osäker. Det kan handla om temperatur, tid, pH-nivåer eller andra parametrar.
Exempel: en kyl ska hålla max +4°C för att livsmedel ska förvaras säkert.
4. Övervaka de kritiska styrpunkterna
Inför rutiner för att kontrollera att gränsvärden hålls, exempelvis genom temperaturmätningar eller visuella kontroller.
Exempel: en daglig temperaturkontroll av kylar och frysar registreras i en loggbok.
5. Fastställa korrigerande åtgärder
Bestäm vad som ska göras om en kritisk styrpunkt inte håller sig inom gränsvärdena.
Exempel: om en kyl överstiger +4°C ska maten antingen snabbt användas eller kasseras, och kylen ska repareras innan den används igen.
6. Verifiera att systemet fungerar
Gå regelbundet igenom HACCP-planen för att säkerställa att den är effektiv.
Exempel: genom interna revisioner eller stickprovskontroller säkerställer du att allt följs.
7. Dokumentera och upprätthålla register
Alla kontroller och åtgärder ska dokumenteras så att det finns bevis på att HACCP följs.
Exempel: temperaturmätningar, rengöringsrutiner och avvikelsehantering skrivs ner i en HACCP-logg.
Jag har tagit fram en arbetsmall för egenkontrollprogram där HACCP är en del av den. Vill du bara ha HACCP-delen kan du enkelt hoppa dit i instruktionen.
Om du inte kan något om HACCP och driver en livsmedelsverksamhet är det en bra idé att skaffa dig kunskap. Nedan finns flera alternativ. Tryck på länkarna så kan du läsa mer.
Ladda ner min arbetsmall, läs på och gör självständigt arbete.
Gå med i Livsmedelsportalen och få löpande hjälp under året.
Kategorier: : egenkontroll, egenkontrollprogram mall, haccp